Beszámoló a 2022-es belföldi szakmai útról

Szakmai út – 2022. 08. 02 – 05.
Debrecen – Zsibó – Nyírbátor – Nagykálló – Hortobágy

Idén a szokottól kisebb létszámú volt a szakmai út csapata. Budapestről indulva első állomásunk Debrecenben, Bellon Zsolt faiskolája volt.

Zsolt és családja, igazán nagy szeretettel fogadott bennünket. Elhangzott, hogy 3 fia is komoly részt vállal már a faiskola működésében.

Nem meglepő módon Zsolték is a nagy szárazságról beszéltek, hogy locsolás mellett is vannak olyan területek, ahol alig-alig tudják életben tartani a növényeket.

Fajta bemutatón vettünk részt, ahol bemutatták, melyek a legújabb fajták, amivel foglalkoznak, illetve melyek azok, melyeket ők ajánlják, de az árudák annyira nem szokták szeretni.

Megnéztük és a legtöbb gyümölcsfa termését meg is kóstoltuk.

Gyümölcsfák: – szilvák közül: duránci / nemtudom / lepotica / sermina, almák: champion / florina, kajszi: aurora / pannónia / gönci / mandula, barack: redhaven / remény / mariska, zempléni kökény, milotai dió, stb, kb 100 fajta található meg nálunk.

Jövőre kontéres díszfákra állnak rá, mert nagy rá az igény.

A 40-45 aranykoronás földek egy részét be is jártuk, ahol a termesztés folyik. Az örökzöldekkel való tevékenységet abba hagyják, smaragd tuja helyett ők már az oszlopos gyertyánt javasolják, mely sövénynek is alkalmas. 25 fő alkalmazottal dolgoznak. Alapvetően árudákat szolgálnak ki, de néhány kiskertes vásárlójuk is van. Egy év alatt 120 ezer szemzést csinálnak és kb ennyi oltást is.

Következő állomásunk a debreceni Oázis Kertészet volt. A kertészetben 16 fő alkalmazott van, mely már egy állandó csapattá kovácsolódott össze. Idei tervük, hogy vállalnak teleltetést, mert vannak érdeklődők.

Meglátogatta a csapat a Debreceni Botanikus kertet is, melyen látszik, hogy nagyon kis létszámmal (5 fő) dolgoznak. Ott is nehéz a locsolás megoldása. Legkiemelkedőbb a területen a több mint 1200 fajtát bemutató kaktusz gyűjtemény. Jelenleg a növényfajok száma meghaladja az ötezret. Köztük szabad földi faj: 1500, trópusi 200, egyéb pozsgás 1000 faj.

A csapat szállása Nyírbátorban volt, ahol ízletes vacsora várt bennünket.

Következő nap buszra szállva Zsibó irányába vettük az utat, ahol az Arborétum megtekintése volt a cél. Zsibó Romániában, Szilágy megyében található.

A több mint 20 hektáron elterülő arborétum a Wesselényi-kastély angolkertjéből lett kialakítva. Nagyon jól elkülönítve láthatunk japánkertet, az üvegházakban növényritkaságokat, ahol külön orchidea / bromélia / kaktusz ház is található, akváriumokat, ahol a helyi fajokon keresztül különlegességeket is megszemléltünk. A területen található egy vadaspark is.

A hosszú sétát követően Nagykárolyi kastély és a hozzá tartozó park megtekintése következett. Nagykárolyban a polgármester fogadott bennünket és mesélt a városról és a Károlyi-kastélyról. A kastély termei után a parkba tettünk látogatást, ahol a nyugdíjas biológus sok évtizedes ismereteit hallgathattuk. Láttunk 210 éves platánfát, a szépen rendben tartott, közparkként működő területen.

Vendéglátóink invitálására egy helyi garden centert is felkerestünk. Adorján Csaba vezetésével működő kertészet gyümölcsfa termesztésből fejlődött árudává. Működésük és kiváló kapcsolatuk a helyi önkormányzattal látványos volt, mert az utak mentén csodás díszcseresznye, gömb kőris telepítéseket láttunk.

Harmadik nap megismertük szállást adó településünket Nyírbátort és környékét. A Bátorligeti ősláppal indítottunk, mely természetvédelmi terület, de az extrém szárasság az idei évben gyakorlatilag kiszárította a lápot.

A területen 1000 növényfaj, 5000 állatfaj található, melyből 50 csak itt él. Idegenvezetőnk előadásában mind a múltját, mind a jelenét megismertük a térségnek nagyon élvezetes stílusban.

Ezekután Nyírbátorban tettünk egy sétát, mely kellemes volt a rekkenő hőség ellenére. Megtudtuk, hogy a város története szorosan összefonódik a sárkányokkal és a Báthoriakkal. Végig jártuk a sárkányok útját és megnéztük a református templomot és a Báthori-várkastélyt is. A séta során nagyon szép díszkörte, díszcseresznye, gömb kőris fasorokat láttunk, melyek szakértelemmel lettek ültetve – idős fák meghagyása mellett.

Utunk Nagykállóba vezetett, ahol a Horváth Kertészeti Árudák kertészetének meglátogatásával indítottunk. Horváth László már nyugdíjba vonult tulajdonos büszkén vezetett körbe bennünket, majd átadta a szót lányának, Eszternek, aki a nagykállói áruda mellett a Nyíregyházi Oázis vezetését is végzi. A területen több újítás történt, mert kb 1 éve bővültek.

A szakmai program után nyírségi töltöttkáposzta várt bennünket és megismertük az áruda megalapításának és fejlődésének a történetét is. Laci büszkén mutatta saját fejlesztésű öntöző rendszerét.

Az utolsó napon megálltunk a zeleméri templom romnál, melynek szomorú szerelmi története van. Innen utunk a Hortobágyra és annak halastó rendszeréhez vezetett. Megtudtuk, hogy jelenleg is élőhely rekonstrukció zajlik, ennek érdekében házi bivalyt telepítettek a területre. Kedvelt vidra lelőhely a környék, de szinte már telített, így az újonnan született példányoknak új helyet kell keresniük. A darvak vonulása is megfigyelhető itt, ami a világon a 2. legnagyobb számú vonulás.

Az út végére értünk. Köszönjük a résztvevőknek a jó hangulatot, Balatoniné Margónak a program összeállítását és megszervezését. Ahogy eddig is nem csak szakmailag, hanem kulturálisan is sokat kaptunk az úttól.