Béke szigete – Belföldi szakmai út

Utazás a Béke-szigetekre

Valovics Beáta Beszámolója a Makert  2019-es belföldi szakmai útjáról

Idén egy olyan fantasztikus út részese lehettem, ami az ország egy földrajzilag eldugott régiójába vezetett. Magától az ember nem tervez ide utat, pedig idilli természeti körülmények között szakmailag izgalmas helyekre jutottunk el és hihetetlen emberi életpéldákkal találkoztunk, akik azon munkálkodnak, hogy a térség újra benépesüljön és kellő megélhetést és életteret biztosítson az itt élőknek.

A régió a Mecsek Zselic találkozásánál, Pécstől 30km-es körzetben fekszik. Erdőkkel tarkított, hegyes-dombos vidék, gyönyörű völgyekkel. A térség zöldség-, gyümölcstermesztésre, állattenyésztésre, legeltetésre alkalmas. Normál szántóföldi termesztésre már nem.
Éppen ezért, a régiót felkaroló emberek a szabályozásokkal sokszor szembe menve ténykednek. Gondolkodásmódjuk fő vonala, élj a természettel harmóniában, annyit adj vissza a természetnek minimum, amit elveszel tőle. A gazdálkodás azon alapszik, hogy meghagyják a természetes növényzetet, ami olyan öko-gazdálkodás feltételeit teremti meg, ahol nincs helye növényvédőszernek, műtrágyának. Minden kártevőnek, kórokozónak meg van a maga ellensége, beáll a természet egyensúlya.
Az itt élők és a térség újrafelfedezéséért ténykedők elve, hogy csak a régióban megtermelt zöldséget, gyümölcsöt, állati termékeket (hús-sajt-vaj) fogyásszák és erre alapozzák a fantasztikus hagyományos ízekkel fűszerezett vendéglátást.

Szállásunk: Csendidő Vendégházak, Bükkösdtől 2km-re, a Mecsekben. Gyönyörűen felújított vendégházak, házias vendéglátással. Programokból a teljesség igénye nélkül:
Közeli ökofalvak felfedezése egy kis gyalogtúrával – egyutcás zsákfalvak – Gorica-Kán. Kánban meglátogattunk egy 100hektáros gazdaságot (Káca tanya), ahol több száz őshonos, magyar háziállatot szabadtartásban nevelnek. Vágópontot üzemeltetnek, kistermelői hús és tejkészítményeket készítenek – vendéglátást szerveznek. Elképesztő finomságokat kóstoltunk: mangalica, szürkemarha, juh, szalámik, sajtok, vajak.

Markóc – Lantos Tamás botanikus gyümölcsészete: több, mint 300 fajtát számláló saját gyűjtésű őshonos, rezisztens fajtával foglalkozik, teljesen természetes gyümölcsöskert, nincs beavatkozás a természet rendjébe. A tájhoz alkalmazkodó természetszerű gyümölcsöst művel családjával.
Nem a hozamok emelésére törekszik, hanem egy alkalmazkodó fenntartható gyümölcsöskert kialakítására, ellentétben egy iparszerű gyümölcstermesztéssel. A fákat vetik, így a gyökérzet lehúzódik a talajvízszintre-magoncokat beoltják. Nemcsak gyümölcsöt, feldolgozott termékeket is jó minőségben értékesít. Olyan fajokat, fajtákat mutatott be, amelyek a klímaváltozással előtérbe kerülnek, mint a somfélék. Érdekesség a régióban elterjedő, jól alkalmazkodó Asimina trilóba – indián banán.

Ős-Dráva látogatóközpont, Szaporca: ismereteinket tovább bővítettük a tájhoz alkalmazkodó növény fajokkal, idegenvezetés keretében. Ökológiai rendszerek stabilitása, önfenntartó képessége mennyire függ a rendszer sokféleségétől (diverzitás) – ha ökológiai telítettség van kártevők, kórokozók nem férkőznek be.

Cserdi-cigányfalu bemutatása: a falu polgármestere Bogdán László hihetetlen eltökélt munkával, energiával egy 80 fős tisztán cigányfalut, hogyan emel ki a pocsványból – ahol a bűnözési statisztikát országos szinten Ők vezették 600 komoly bűnüggyel, ezt teljesen visszaszorította. Középiskolás és egyetemi végzettségű fiataljaira nagyon büszke, akik a régióban maradnak. Saját termelő gazdaságot üzemeltetnek és feldolgoznak. A falu nagyon szép rendezett képet mutat a házak felújításával. Első termékük: a csípős cigánylecsó instantleves. Nagyon sok igényesen kiszerelt fűszert külföldön értékesítenek. Legújabb termékkörük: a grillpácok, az országban áruházláncaiban is kapható már, a legújabb kiszerelésük saját tervezésű cigánylógóval lesz ellátva.

Kéreg Melinda – Pécs – árudájának megtekintése: rendkívül rendezett kertészeti áruda. Saját termesztésük is van – egynyáriak, kétnyári, kiegészítő termékek. Nagyon jó minőségű 14cm-es fűszernövényeket szaporítanak.

Q-Impex ajándékbirodalom pécsi központjának meglátogatása: vezetőnk Juhász Móni bemutatta a központi raktárbázisukat – ahova beérkeztetik az árukészletet – nagyon modern irodaház. A budapesti nagykerüzlethez hasonló méretű nagykeráruházukat is végig jártuk.

Szervezett csapatépítő tréning: Klicker Consulting vezető trénere Füzesi Zoltán bemutatott 2óra keretében egy állatokkal asszisztált (svájci juhászkutya) módszertant. Módszertanukban szerepel: szervezeti kommunikáció, tárgyalástechnika fejlesztése, munkaszervezés, időgazdálkodás, hatékonyság növelés. Az egyértelmű kommunikáció fontosságára a kutyák gondolkodás módján keresztül hívta fel a figyelmet – csoporton belül interaktív feladatban vettünk részt. Rendkívül érdekes módszerük mind vezetőknek, értékesítőknek, munkatársaknak egyaránt szól.

Biogazdaságok bemutatása: neves Bio Borászok borkostolóval egybekötött bemutatója, szőlőfajták bemutatása. Bio növényvédelem a szőlőtermesztésben (narancsolaj, réz, kén, szódabikarbóna). Wassmann borászat biodinamikus borainak bemutatása.

Bolyi polgármester gazdaságának bemutatása: nagyon hasznos információk cseréje.

Bodolyabér Hunza-Ecoturizmus: belga-olasz fiatal házaspár permakultura gazdaságának és öko-glempingjének bemutatása. Egy nagyon jó adottságú hegyoldalban-völgyben kialakított turistákat fogadó gazdaság a hegyoldalban a természettel összhangban kialakított kemping és Glempinghelyek. Glemping-a kempingezéshez minden felszerelést, komfortos jurtaszerű sátrakat önerőből biztosítanak, lombház is bérelhető a területen. Közösségi házuk rendkívül igényesen kialakított. A hegyoldalban alkalmazkodó zöldség-, gyümölcs-, fűszertermesztést is folytatnak – vendéglátásra alapozva – csak a saját termékeiket használják. Termesztősávok és diverz növénytársulások váltakoznak a hegyoldalban, ami önfenntartóvá teszi a termesztésüket. Szlogenjük: minimum annyit adj vissza a természetnek, amennyit kiveszel belőle! 80-20%-ban külföldi-magyar turistákat fogadnak.

A négy nap alatt nagyon sok komoly értéket teremtő, példamutató emberrel találkoztam. Gyönyörű helyeken jártam, méltán nevezik a nyugalom szigetének az ország ezen részét. Nagyon sok hasznos információt begyűjtöttem, köszönöm a részvételi lehetőséget!

Leave a Comment